Cigarr: Carlos Torano Reserva Selecta (robusto, 5×50)

Det var en sådan dag som man bara var tvungen. Inte ett moln på himlen, vindstilla, snön ligger gnistrande vit och temperaturen håller sig strax under nollan. På med en rejäl jacka, kängor, en god bok under armen och lite calvados i glaset var jag redo att göra en ny bekantskap.

Carlos Torano Reserva Selecta

Köpt på rent försök var Toranos Reserva Selecta en spännande syn. Levererad i en snygg och kraftig trälåda, förpackade i cederinredda glasrör är det så man nästan drar sig för att ”korka upp” men nu var det dags.

Precis tänd…

Doften från täckbladet (natural, Connecticut shade) var milt och lovande, en viss trädoft och sötma anades. Vackert ljusbrun och slät glänste denna perfekt avvägda cigarr i vintereftermiddagens sol. Cigarren var väldigt välbygd, imponerande fasthet hela vägen utan att kännas som en träpinne. Efter tändning var första draget väldigt milt, nästan så jag trodde att jag dragit in mer luft än rök. Ganska snart utkristalliserade sig dock smaken, en mild, gräddig smak av cederträ och lite läder och en neutral röksmak (inte för söt, inte heller för ”askig”).

Askan som producerades var vackert ljusgrå utan någon antydan till bestående ådring. Kvaliteten på cigarren visade sig i dess förmåga att sitta kvar, det dröjde åtskilliga centimetrar innan den föll av (i knät, som brukligt är). Jag har upplevt titt som tätt att cigarrer dör, smakmässigt, innan man anser sig klar med dem, dock inte i fallet med Toranon. Det var en konsisten smak hela vägen tills fingertopparna låg risigt till, påpassligt då att smaken började vrida sig mot det askiga och sura vid det tillfället.

En utmärkt cigarr för, egentligen, alla tillfällen. En inte alltför kraftig nikotinnivå gör den till en behaglig upplevelse som kan passa båd van och ovan livsnjutare.

Annonser