Yxtaholms SlottHar du något för dig i helgen? Om inte så kan jag starkt rekommendera ett besök på Yxtaholms Slott. Vackert beläget strax utanför Flen i hjärtat av Södermanland är vistelsen en fröjd för ögat. Rättelse: det är mer än en fröjd för ögat. Yxtaholms Slott innehar en av Sverigs mest unika samling av Calvados (och en av Europas mest exklusiva årgångssamlingar, allt enligt hemsidan) och har bland annat öppet för provsmakning av sortimentet.

Men det finns mer än calvados på Yxtaholm. Förutom en väl tilltagen whiskylista finns det också gott vin och, framför allt, den mättande Afternoon Tea. Lördagar annordnas denna lilla tillställning där det bjuds på te/kaffe, nybakta scones med vispad grädde och sylt, ett antal sorters snittar, kakor, tårtor etcetera. Listan kan göras längre.

Och när väl magen står i fyra hörn på eftermiddagen kan man tänka sig att en bastu passar. Med utsikt över Yxtasjön (del av det intrikata vattendrag som skär genom hela nejden med bl.a. Mellösasjön och Stockfjärden) är det ingen dum inledning på kvällen och uppvärmning inför maten.