Roberts Tobak

Första gången jag kom i kontakt med Roberts Tobak var via svågerns boende. I och med att svågern bodde på Bråvallagatan var det bara ett stenkast till butiken på Rörstandsgatan och trots butikens blygsamma yttre visade den sig ha ett digert sortiment utav det mesta inom cigarrvärlden. Är man i närheten av St. Eriksplan är butiken väl värt ett besök.

Hur var år 2006 för Roberts Tobak?
Ekonomiskt var 2006 ett bättre år än 2005, å andra sidan har försäljningen ökat stadigt sen starten 1998. Robert märker också av att intresset för affären ökar via hemsidan, dock är fortfarande mun-mot-mun metoden den bästa. Dessutom märks det en klar ökning av intresset efter det man börjat med vattenpipor i affären.

Vilka märken var det som sålde bäst under 2006?
När det kommer till bästsäljare i affären är det mer prisnivåer än märken som styr, 50-70 kronor i det här fallet. Märken inom det prissegmentet som säljer bra är bland andra Upmann, Punch, Romeo y Julieta No. 3, La Rica (maduro). Robert tror att det hela handlar om att kunden vill testa sig fram bland märkena utan att det ska kosta alldeles för mycket. När jag frågar om Robert har någon kontakt med tillverkare är svaret nekande, utöver sina leverantörer har Robert ingen kontakt med tillverkarna.

Hur väljs sortimentet ut?
Ägaren själv Urvalet av märken hos Roberts Tobak bestäms av kvaliteten, först och främst. Utöver detta är det Roberts egen smak som styr, och eftersom preferensen ligger mot madurohållet blir det således mycket maduro. Om cigarrmärket är nytt provas den, både genom att känna på och röka, och utifrån detta bestäms sedan om man ska ta in fler av det specifika märket. När det kommer till kubaner köps dessa in rakt av då Robert har koll på de allra flesta märken. En typ av cigarrer som Robert särskilt nämner är limitada-cigarrer, dessa köps in på en gång om och när de dyker upp.

Trender
På frågan om han märkt av några trender under året i fråga om märken/faconer är det framför allt att maduro-cigarrer som är på stark frammarsch. I fråga om format är de format som säljer bäst robusto och coronas, dock värt att notera: puritos och panatelas säljer väldigt bra under vintermånaderna. Detta har, naturligtvis, att göra med cigarrernas korta röktid, ingen tycker om att huttra i minusgrader.

Tips
Kunder som är inne och handlar ber ofta om tips, både om cigarrer och dryck till cigarren. Här omnämns röda viner som inte är för torra. Själv brukar Robert inte ha någon dryck till cigarren alls, möjligen ett glas vatten.

Slutligen frågar jag Robert om han har några tips inom cigarrvärlden. Hans första punkt är att man helt enkelt ska ta det man tycker är gott, inte stirra sig blind på vad som är inne för tillfället. Utöver detta vill Robert tipsa om en region som han vurmar lite extra för; Nicaragua, och då särskilt cigarrer av madurotyp. Cigarrerna är prisvärda, har en bra smak och kan nästan konkurrera med kubanerna.

Roberts Tobak återfinns på Rörstrandsgatan 4 i Stockholm.