… Or is it? Ibland finns det saker man glömmer; som när man får cigarrer av en släkting och glömmer bort att fråga vad det är för någon sort och var den kommer ifrån. Exempel: en Punch maduro som är robusto-formad. Efter lite eftersökningar på nätet gör jag ett antagande att det är en Honduransk Punch Pita efter att ha tittat på a) gördeln, där det står ”IMPORTED” och b) formen. Har släkting eller läsare något annat förslag så är jag idel öra.

Punch-cigarrOavsett exakt typ så är det således en Punch av robustostorlek med maduro-täckblad. Chokladbruna och glänsande av olja var det inte utan att det bar emot lite att skära i denna läckra tingest. Läcker, det var också tanken vid första draget; toner av choklad och kaffe fyllde munnen tillsammans med, förhållandevis, tjock rök. Lite typisk madurosmak det vill säga. Tillsammans med kaffe/choklad-tonen var det också nötter man kunde känna smaken av förhållandevis tidigt. De här tre grundtonerna bestod rakt igenom hela cigarren, till detta tillkom lite vanilj i början tillsammans med läder och cederträ för att på slutet ersättas av lite myntatoner och kanel.

Trots ett något blåsigt väder brann cigarren i stort perfekt genom hela sessionen. På slutet hade den en viss tendens till att vilja slockna, men absolut inget som störde. Med två centimeter kvar var det alldeles lagom att lägga ned den i askfatet, tillsammans med den mörka, marmorerade askan.

Punch Pita maduro (?) är absolut en cigarr som jag kan rekommendera. Med en röktid på dryga 45 minuter är den dessutom inget heldagsprojekt vilket gör att den, tillsammans med dess smak, passar alla tider på dygnet.