Vi börjar med att saxa från Wikipedia:

Military deception is an attempt to amplify, or create an artificial, fog of war or to mislead the enemy using psychological operations, information warfare and other methods.

Maskirovka är ett ryskt ord för krigslist och det är svårt att se det som något annat då svensk polis meddelar att man, gasp!, fått in anmälningar om barnporr på Pirate Bay (se DN, SvD). Dessa anmälningar har kommit in från allmänheten och ganska snart infinner sig ett antal funderingar kring hur detta har gått till:

  1. I dessa dagar är barnporr det röda skynket. TÄNK INTE, AGERA! Folket kräver åtgärder! Kanske skulle det kunna vara en trumpen upphovsrättsmänniska som insett sprängkraften i dessa anklagelser? Eftersom The Pirate Bay ses lite som en paria inom polisiära kretsar är det inte alltför långt bort att tänka sig att polisen hellre skulle kunna tänka sig att lägga till sajten på den beryktade barnporrlistan än att kolla av med administratörerna bakom siten vad det egentligen handlar om.
  2. Om punkt 1 inte skulle stämma kan jag ge mig sjutton på att det är någon överbeskyddande förälder som sett titlar som ”hot teen slutz” och ”daddy’s good girl” eller ordet ”incest roleplay” skymta förbi. Således måste det ju vara en innehållsförteckning, anmäl och njut i vetskapen om att barnen är trygga. Someone, think of the children!

Oavsett vilken av punkterna som stämmer så är det intressant att iakta vad som sker där ute i verkligheten. För inte alltför många år sedan höjdes rösterna för att införa ett barnporrfilter, kända site skulle stoppas. Några kritiska röster höjdes mot detta förslag; man varnade för hur godtyckligt detta filter var och hur det skulle kunna missbrukas. Apologister skrek pöbeln och filtret infördes. Tror ni barnporren försvunnit?

Vad som däremot försvunnit är en del misshagliga siter, som till exempel Kopimi-siten som Oscar Swartz skriver om, som alltid fullsmäckat med fakta och ilska mot ignorans.

Kanske är det dags att fundera på vad som är på gång att ske i samhället och då inte bara med ”rights online” och den utdöda fildelningsdebatten. Vad det handlar om är att vi är på väg in i en kulturell sovjet-tid där bara minsta antydning om barnporr/terrorism/rasism föranleder panikreaktioner och överilade handlingar. Även om rösterna har haft svårt att höras börjar man nu märka av jobbet som Piratpartiet bland andra gjort och gör. Dessa försök kommer inte att gå obemärkt förbi…

Edit: Se även Copyriots inlägg i debatten. Rasmus F tar upp de viktiga aspekterna av följdverkan, något som allt som oftast missas (se panikreaktionsargumentet ovan).