Det får väl ses som en bra dag när man kan hämta ut ett gäng kubaner från jobbet, dock handlade det mer om struliga FedEx än att Saab börjat hushålla med rökdon. Svårt att låta de nyanlända cigarrerna vara, således en perfekt ursäkt för att få till en recension av en av de nykomna tillsammans med en nyinförskaffad rom.

Cigarr: Partagas Serie D No. 4 (4.8 x 50)

Partagas Serie D No. 4

Med en historia som påbörjades 1845 på Kuba är Partagas ett av de äldre märkena på marknaden. Tillverkad på Kuba (om vi bortser från post-revolutionsmärket som samexisterar) är 4:an en cigarr som omnämns som en av de bättre robusto-faconerna som finns där ute.Cigarren är riktigt välbyggd, kraftig utan att vara benhård, samtidigt som täckbladet är sammetslent trots att vissa knotigheter och småveck kan skönjas. Doften från den otända cigarren är utav gräddighet, läder och trä där lädertonen dominerar.

Att tända cigarren går på ett kick, det tar inte många sekunder förrän jag har en perfekt glöd kring hela änden på cigarren. Första draget är lätt och oforcerat; jag slås av hur behagligt dels draget är och hur den ovan nämnda mjukheten i täckbladet märks av med cigarren stucken i mungipan. Smaken består till en början av cederträ och läder tillsammans med en lätt pepprighet. Ganska snart märks en behaglig sötma i röken och jag undrar om det inte är en antydan av körsbär i det hela. Denna fruktighet består med cigarrens första tredjedel samtidigt som smaken är allmänt avrundad där ingenting tar en framträdande plats. På slutet av denna tredjedel märker jag av en ton av halm och mineraler.

Den andra tredjedelen övergår i en kraftigare läder/trä-ton samtidigt som jag märker av en viss torrhet i munnen, dock ej obehaglig. Rökens avrundning består i allt detta, mycket tack vare den ovan nämnda sötman. En klar gräddighet börjar komma in när cigarren närmar sig den sista tredjedelen. Mot slutet kommer en kryddighet in tillsammans med en lätt smak av nötter samt jordighet.

När halva cigarren är rökt är jag tvungen att tända upp den igen då den slocknat, detta beteende återkommer några gånger vilket understryker min misstanke; det var kanske inte helt klokt att direkt tända upp en nyanländ cigarr. Damn my curiosity. Detta innebär också en misstanke om att smaken kan vara väl knuten i jämförelse med potentialen. Får med all säkerhet skäl att återkomma på denna punkt således. I och med de oberäkneliga brandegenskaperna hos cigarren är askan en inte alltför vacker historia; flagig och med tydliga ringar.

Rom: Clément Vieux VO (Martinique)

Clément Rhum Vieux VOClément Rhum Vieux är liksom sin granne J Bally en rhum agricole från Martinique, närmare bestämt destilleriet Simon (som också delas med J Bally). Anförskaffat av M. Homère 1887 anses märket tillhöra gräddan av rom från ön. Clément görs från fririnnande sockerrörssaft som destilleras i kolumnpannor innan den läggs på 34 000-literstankar för att ge romen stor kontakt med luften.

Romen kommer i en väldigt sober flaska med raka, rena linjer och stilfull framsida. Drycken är mellanbrun till färgen men har också inslag av grönt och beiget i sig. Med näsan i glaset uppfattar man tydliga toner av gräs/halm, citrus och choklad i doften, samtidigt finns där ett inslag av bränt socker och rostat fat. Efter ett tag kan man också skönja en lätt antydan av blomighet i doften

Smaken är mjukare än man är van vid med rom, utan förvåning så påminner den starkt om J Bally-romen. Här återkommer choklad tillsammans med gräs/halm och fatkaraktär. En bakgrundssmak som är svår att sätta fingret på defineras på Systembolagets sida för drycken som ”lakrits” och jag är böjd att hålla med. Inte alltför pregnant men tillräckligt närvarande för att man lätt kan känna igen sältan/sötman i anistonen.

Tillsammans med cigarren är det en blandad kompott; romen tar fram mineraltonen i cigarren men samtidigt vill den inte riktigt gifta sig med cigarrens läder- och träsmak. Men, som jag flaggade för ovan, jag tror det kan finnas skäl att återkomma till denna kombination framöver.

(Cigarren har förvarats i 65% luftfuktighet utan cellofan)

Annonser