Det här glöggreceptets ursprung känner jag inte riktigt till, fick det av en kollega för några jular sedan och har sen dess varit en riktig favorit. Enkelheten i kombination med en oöverträffad smak gör den oumbärlig när advent nalkas.

Glögg: Ingredienser

  • 1 st flaska enkelt, rött vin (kör själv med Parador)
  • 1 st halvflaska renat
  • 1 st hel kanelstång
  • 5 st hela kryddnejlikor
  • 1 stor bit ingefära (brukar själv riva den)
  • 1 helt pommeranskal
  • 1 tsk kardemumma
  • Ca. 300 g bitsocker
  • 0.75 dl ädelt att smaka av med (VS/VSOP cognac, mörk rom el. calvados fungerar utmärkt)

1. Blanda rödvinet med kryddorna i en stor kastrull
2. Värm långsamt dryga 6-7 minuter (obs! ska ej koka!). Arrangera samtidigt ett berg med sockret på ett bakgaller, durkslag eller liknande vid sidan av.
3. Slå i brännvinet i vinblandning och värm upp återigen
4. När blandningen är varm; tänd på. Samtidigt som det brinner öses blandningen över sockret som får smälta/rinna ner i glöggen.
5. När sockret runnit ner, släck med lock
6. Smaka av med cognac/rom/calvados

Avnjutes i soffan samtidigt som man lyssnar på någon riktig julklassiker à la Americana:

(den sistnämnda finns i en något sämre version men med en livs levande Nat)