Knockando 12 y.o.Då var det dags att recensera ytterligare en av julklappsflaskorna, denna gång tar vi oss till norra Skottland och källan Cardnach Spring där man finner destilleriet Knockando. Destilleriet har funnits sen 1898, även om de hade en period när det fick stängas ned på grund av dålig efterfrågan. Nu går det desto bättre, man producerar dryga 3.5 miljoner liter whisky per år där större delen av destillatet går till J&B för tillverkning av blended whisky.

Dryck: Knockando 12 y.o. (single malt whisky)

Enligt utsago är Knockandos whiskysorter inte definitivt åldersbestämda utan man har satt en ålder som visar på minst antal år lagrade. Det är också därför man har ett ursprungsår på sina flaskor, den recenserade flaskan sattes på fat 1993. Apropå fat, Knockando använder sig av bourbonfat, refillfat och ett litet antal sherryfat för att ge whiskyn dess karaktär (källa).

Whiskyns färg är utav en honungsgul ton vilket matchar rätt väl doften i glaset. Det är honung, nötter och en viss antydan av choklad i doften. Med lite vatten i öppnar sig whiskyn lite mer och ger en antydan av ljung/blommighet.

Smaken är däremot inte så fasligt sötblommig som man kanske kan tro, baserat på doften. Nej, här är det istället en viss gräsighet, blandat med en ton av bröd och kryddor som ligger närmast till hands. Längre ut på skalan kan man ana sig till lite sherry och kanske lite rökighet/torv. Eftersmaken är lite blandad där en förhållandevis tydlig sälta och viss bitterhet infinner sig. Jag kanske inte skulle gå så långt att jag kallade den för medicinsmak men det är ett klart avbrott gentemot doften av honung och blomster.

Till doften påminner Knockando-whiskyn en del om Dahlwinnie men till smak och eftersmak är den inte riktigt lik någon whisky jag provat hitintills (enligt Wishart ska denna whisky påminna om Glenturret, Benromach och Scapa). Klart trevlig whisky då man inte känner för fiskebåtsdekoktet från Islay.

Annonser