Återigen dags för ett okänt märke för min del, denna gång en Honduransk cigarr skapad av cigarrlegenden Rolando Reyes Sr. Reyes hade ursprungligen sin tillverkning i Miami och New Jersey men flyttade det hela till Honduras för dryga 14 år sedan. Numer använder sig företaget av New Jersey för försäljning av allehanda tobaksvaror och tillbehör.

Cigarr: Puros Indios No. 5 Double Maduro Robusto (5 x 50)

Notera att bilden föreställer en natural...

Puros Indios-serien visar sig vara något unik inom cigarrvärlden då den har blad från fyra olika länder i Central- och Sydamerika; täckbladet är ett oscuroblad från Ecuadorianskt sumatratobak, ombladet är också från Ecuador medan inlagan har inslag från Dominikanska Republiken, Brasilien, Nicragua och Ecuador.

Cigarren är rejält mörk och lite lätt knotig till utseendet. Man kan se tydligt se sömmarna som omgärdar cigarren och när jag klämmer försiktigt på den så tycker jag mig känna vissa håligheter mellan de omslutande bladen och kroppen inuti. Doften från cigarren domineras av cederträ och en viss antydan av sötma.

Stilstudie av cigarr och portvin innan konsumtion

Det tar ett tag att få upp en bra glöd runt foten på cigarren, men när den väl tar sig så belönas man med rika madurosmaker. Här är det nötighet, bränt kaffe och choklad och bröd som gör sig hemmastadda till en början. Draget är så gott som perfekt samtidigt som röken är rejält kraftig och krämig. Efter den första dosen av mörka, kryddiga smaker går cigarren in i en lite mildare fas med läder och kaffe, lätt bränd ton av bröd och choklad samt en lite syrligare ton av te.

I sin andra del byter cigarren inte alltför kraftig skepnad. Lädertonen förstärks och en behaglig jordighet intar smaken. I och med detta kommer också en kryddighet in där jag har svårt att sätta fingret på vilken ton som dominerar. Skulle jag gissa så här i efterhand tror jag det var en anstrykning av muskotnöt. I den här delen märks det av att röken från glöden nu antagit en lätt sälta då den tidigare mest doftade av cederträ.

Brinnande Puros Indios

Sista tredjedelen påbörjas med en rund och fin sötma från röken, i samband med detta kommer trä- och lädertonen fram klart och tydligt. Märker av att cigarren börjar falna något, tänder om och belönas direkt med en tydlig anstrykning av smörkola och sött bröd (tänk mariekex). In på finalen är det de murrigare smakerna som ger sig tillkänna; mörk choklad och färsk tobak förekommer tillsammans med en tydlig sälta strax innan det är dags att lägga ifrån sig cigarren.

Misstanken om en inte riktigt välpackad cigarr bekräftas då askan från cigarren är lite flagig och porös. Inget fel på detta utom möjligen på preferensplanet, jag finns det mer tilltalande med en perfekt cylinder än en knotig trädstamsliknande askpelare.

Med tanke på att cigarren kostar 59 kronor här i Sverige tycker jag den är fullkomligt prisvärd för, mer eller mindre, alla tillfällen. Den är ingen smakexplosion som till exempel Santa Clara men därmed innebär det också att den inte riktigt kanske kräver den närvaron som stora smaker kräver. Nej, de 115 minuter som cigarren röktes var angenäma och jag skulle inte ha några problem att ha en handfull till av denna cigarr i humidoren.

(Cigarren har förvarats i 65% luftfuktighet utan cellofan)