Idag för ett år sedan såddes fröet till vad som kom att bli bloggen Terroir. Funderingar kring att ta cigarrökandet och dryckesprovandet ett steg framåt, samt upptäckten av WordPress, gjorde att jag gjorde slag i sak och startade upp det hela på morgonen den 26:e mars. Ett år och 12 000 besök senare så tuffar det hela på. Jobbar på att få till ännu mer material till den här sidan, vi får se om vi kan hitta några nya vinklar att applicera så flera årsdagar kan firas. Men men, nu är det den första årsdagen som ska klaras av och således firas det med något gott i glaset och en RyJ-pinne vid min sida, recension kommer.

Men, vi kan påbörja firandet en smula med lite nyheter tror jag:

  • Det mullras i whiskyvärlden efter det att Scotch Whisky Association (SWA) tillsammans med brittiska staten lagt fram ett antal förslag för att ”skydda” skotsk whisky. Orsaken till missnöjet är att många känner att industrin försöker införa nya regler som skulle göra det ytterst svårt för konsumenten att urskilja en äkta single malt gentemot en blended dito (något som åskådliggörs bra här). För den som vill läsa lite mer kring hela debacklet rekommenderas Laddieblogs genomgång samt Liquor Snobs postning i ämnet.
  • När vi ändå är inne på whisky och Bruichladdich kan jag tipsa om deras fotosidor där man kan hämta hem högupplösta bilder på flaskor i deras sortiment samt ”lifestyle”-bilder.
  • Min personliga favorit bland cigarrbloggarna, Keepers of the Flame, har ytterligare en grundlig läsning som går en bit utöver det man normalt sett brukar kunna läsa om i recensionskretsar – en åldringsrapport på en cigarrsort, närmare bestämt Camacho Havana Monarca.
  • Det är alltid intressant att höra vad tillverkare av cigarrer har att säga, oavsett om det gäller tillverkning eller tillståndet i världen (läs: Kuba). Cigar Review har en intressant intervju med mannen bakom märket Ghurka, Kaizad Hansotia.
  • I den ständiga jakten på bra drycker att para ihop med cigarrerna har vi kommit till en sort som borde vara naturlig men som allt som oftast hamnar i skym undan; kaffe.  Stogie Review har en rejäl artikel i ämnet, skriven av mannen bakom Black Dog Coffee.
  • Och blir du biten av ovanstående artikel rekommenderas ett besök på det svenska forumet Riktigt Kaffe, det medlemmarna inte vet om kaffets ädla värld är nog inte värt att veta (även om viss ormoljevarning utfärdas).

Jag har haft ”cravings” efter lite skönt plyschig 60-talsmusik ett tag nu (en eftersläng efter den magnifika spelning med Helmut Jederknüller mit seinem Super Stereo à Gogo Orchester) och bestämde mig för att jaga tag på lite charmig sväng…

Andy Williams – Music to watch girls by

Klaus Wunderlich – Medley

Och slutligen, mannen själv;  Helmut Jederknüller mit seinem Super Stereo à Gogo Orchester – The girls from Paramaribo